Saturday, January 5, 2013

Ubuntu - instalacija


Na početku moram naglasiti da ću ovdje opisati Ubuntu distribuciju,iako i ostale distribucije imaju sličnu funkcionalnost. Izgled im se razlikuje,ali u biti to je sve tu negdje. Isto tako naglašavam da se upute temalje na pretpostavci da trenutno koristite neku verziju  Windows operativnog sustava.
Početi ćemo sa onom najosnovnijom činjenicom,a to je da za isprobavanje Linuxa-trebamo Linux, u našem slučaju Ubuntu. Dakle potrebno je instalirati Ubuntu na svoje računalo. Najčešće pitanje glasi:
„Kako da instaliram Ubuntu zajedno sa Windowsima?“
Postoji nekoliko načina:
1.Dualboot - dva paralelno instalirana OS-a (operativna sustava) gdje se za prijelaz iz jedno u drugi računalo mora restartati i tada se prilikom pokretanja računala odabire željeni OS. 
2.Instalacija Ubuntu-a koristeći „wubi“. Ovim postupkom instaliramo Ubuntu unutar Windowsa. Postupak je sličan instalaciji ostalih programa koje instalirate u Windowsima.
3. Virtualizacija – ukratko rečeno, to bi bila instalacija zasebnog virtualnog računala unutar Windowsa
4. Live CD- ovaj postupak ne zahtjeva nikakvu instalaciju i dovoljno je samo pokrenuti računalo i unutar BIOS-a podesiti pokretanje računala sa CD/DVD uređaja.
 Od ova četiri načina odlučio sam se za treći način, virtualizaciju. Zašto? Prvi i osnovni razlog je mogućnost istovremenog rada u Windowsima i Linuxu. Pretpostavljam da ćete upute čitati na Windowsima,a isprobavati Linux. Prebacivanje između Windowsa i Linuxa je vrlo jednostavno i siguran sam da ćete ga vrlo brzo svladati. Svaki od ova četiri načina ima svoje prednosti i mane,a po mojem mišljenju virtualizacija ima najbolji omjer funkcionalnosti i kompromisa.
Što nam je potrebno za ovaj postupak?
1. Dovoljno snažno računalo,ali ako već imate Windowse onda će se i Linux „vrtjeti“ bez problema.
Minimalna konfiguracija (više je bolje):
  • 1 GHz x86 procesor
  • 1GB radne memorije (RAM)
  • 15GB slobodnog prostora na disku,u našem slučaju bolje 20 ili 30 GB ako imate dovoljno velik disk
  • Grafička kartica minimalne rezolucije 1024x768 piksela,a danas je takva svaka koju kupite
  • Poželjni su  CD/DVD pogon i/ili USB port (najbolje jedno i drugo) ali u našem slučaju nije obavezno
Poželjna je naravno i veza sa internetom,ali ako ovo čitate,tada taj problem nemate.
2. Program koji će „glumiti“ računalo u računalu,dakle program koji će nam omogućiti pokretanje virtualnog računala na koje ćemo instalirati Ubuntu. Od svih dostupnih programa ove vrste izdvojiti ću jedan program koji je besplatan i jedan koji se plaća. Doduše i taj koji se plaća može se „nabaviti na crno“ na internetu,ali pošto su linuksaši po prirodi stvari ljubitelji besplatnog softvera, mi ćemo naravno koristiti besplatni program.
VMware Workstation – je komercijalni program odličnih mogućnosti i dobrih performansi. Topla preporuka za sve one koji žele isprobati virtualizacijski svijet, ali 99% korisnika neće si ga moći priuštiti. Cijena,prava sitnica- oko 200€. No postoji mogućnost besplatnog isprobavanja u trajanju od 30 dana,pa ako tko želi neka navali:https://www.vmware.com/tryvmware/?p=vmware-workstation&lp=1 Ispunite formular na desnoj strani i na email ćete dobiti aktivacijski link i lozinku. Nakon toga se logirate na njihovoj stranici i opet ispunite jedan formular i nakon toga slijedi download. Veličina za skidanje 426 MB.

Virtualbox- je BESPLATAN program koji će nam omogućiti instalaciju Ubuntua. Program možete pronaći na ovoj adresi: http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads  Ukoliko ovaj link ne radi skoknite na njihovu stranicu i potražite ga tamo. Veličina oko 100 MB
3. Treća „stvar“ koja nam treba je Ubuntu. Dakle sa interneta je potrebno skinuti ISO sliku Ubuntua i spremiti negdje na računalo. Posljednja verzija u trenutku pisanja bila je 12.10. Možete ga pronaći na adresi: http://www.ubuntu.com/download Veličina oko 750 MB
Nije potrebno ništa snimati na CD,jer ćemo ISO datoteku učitati direktno sa vašeg diska. Ogromna je razlika u brzini instalacije sa CD-a ili sa hard diska. A osim toga,hard disk ne zuji kao CD-ROM.

SAŽETAK:
Skinuti sa interneta Virtualbox i Ubuntu, nakon toga slijede upute za instalaciju, klikom na sliku ispod teksta ili klikom na OVAJ LINK !!!




1 comment: