Friday, January 4, 2013

Izrada mape na Androidu

Kako napraviti mapu na početnom ekranu i/ili u traci za pokretanje (Android 4.0.x ICS) 

 Dolaskom verzije 4.0.x Android sustav dobio je nove mogućnosti,a neke stare su poboljšane i izmijenjene. Jedna od poboljšanih/izmijenjenih mogućnosti je, izrada mapa.
Od sada je mape moguće izraditi mnogo jednostavnije i brže. Mape se mogu kreirati od ikona koje se nalaze na nekom od vaših početnih programa ili ih možete kombinirati sa ikonama aplikacija koje se već nalaze na popisu instaliranih programa. Potrebno je napomenuti da više ne funkcionira način izrade mapa sa starijih verzija Androida i da je to sve izmijenjeno. Više  ne možete napraviti praznu mapu i u nju dodati ikone, već se mapa automatski kreira kada “spojite” dvije ikone.

Da biste izradili mapu potrebno je učiniti slijedeće:

U ovom primjeru u istu mapu staviti ćemo programe “Fotoaparat” i “Galerija”

  1. Idite na početni ekran vašeg uređaja
  2. Pronađite ikonu aplikacije koju želite dodati u mapu
  3. Pronađite ikonu druge aplikacije koju želite dodati u mapu (ikona se može nalaziti ili na nekom od početnih ekrana ili u popisu aplikacija)
  4. Sada pritisnite i držite prst na ikoni DRUGE aplikacije i odvucite je na ikonu PRVE aplikacije. 



alt

5. Oko ikone prve aplikacije pojaviti će se krug

alt

 6. Otpustite ikonu druge aplikacije i ona će biti prikazana iza prve ikone

alt 

7.  Dodirnite ime mape koju ste upravo izradili (odnosno izradila se sama :-) i možete promijeniti njezin naziv. Zadano ime je “Neimenovana mapa” ili “Unnamed Folder” ukoliko koristite englesku verziju ICS-a.
  
   altalt 
8. Ukoliko želite dodati još ikona, to možete bilo kada. Isto tako ikone možete razmjestiti unutar mape po vašoj želji. To ćete učiniti povlačenjem ikone na željeno mjesto. Za zatvaranje mape kliknite na prazan prostor vašeg ekrana.

Za izradu mape u traci za pokretanje potrebno je ponoviti  isti postupak, ali naravno na traci za pokretanje. Da ne pišem sve opet ispočetka, samo ću priložiti slike. Normalnom čovjeku to će biti dovoljno :-)

Za početnike koji ne znaju što je “Launcher Bar” ili “Traka za pokretanje”,tu je slika. Ukratko to vam je ona traka na dnu ekrana (Slika je sa mobitela Motorola Defy)
 alt  
U ovom primjeru u istu mapu staviti ćemo dva internet preglednika, “Opera Mini” i “Dolphin Browser HD” 
 1. korak
alt 
2. korak
alt 
3. korak
alt 
4. korak
alt 
I to je to. Nije bilo teško,valjda.

No comments: