Saturday, January 26, 2013

Izrada WEB stranice - osnove



NAPOMENA:

Ovi tutorijali koje ćete pronaći napisani su 2010. godine i mogu se donekle smatrati zastarjelima. Danas se rijetko tko odlučuje za korištenje tablica kao osnove za izradu WEB stranice,ali dok ne napravim novi tutorijal,morati ćete se poslužiti ovim što imam.



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Prije početka pisanja ovog tutorijala razmišljao sam kako početnicima najlakše objasniti izradu WEB stranice. Da se odmah razumijemo, ovdje nema kompliciranih stavki i korištenja nekih kompliciranih profesionalnih elemenata i tehnika. Smatram da za svoju prvu stranicu trebate napraviti jednostavnu i bez previše elemenata. A to u biti znači da se stranica sastoji od teksta i poneke slike. Početnicima je možda najteže odrediti temu o kojoj će stranica „govoriti“, ali tu vam ne mogu dati nikakav posebni savjet. Sami odlučite o čemu ćete pisati, a ja ću pokušati objasniti kako da to napravite.


ŠTO NAM JE POTREBNO ZA IZRADU WEB STRANICE?

  • Tema (o čemu ćemo pisati) plan (kako ste svoju stranicu zamislili) 
  • Slike (fotke koje ćemo staviti na stranicu ili je točnije reći „u stranicu“?) 
  • Program za izradu WEB stranica (u ovom slučaju to je Dreamweaver MX iz 2004 godine) 
  • Hosting usluga, mjesto na internetu gdje ćemo „smjestiti“ WEB stranicu


POJMOVI:


Da bismo savladali minimalne osnove izrade WEB stranica, moramo naučiti nekoliko pojmova vezanih uz ovaj posao.


HTML – Skraćenica za Hyper Text Markup Language. Jezik kojim je „napisana“ svaka WEB stranica na svijetu. Svi WEB preglednici na ovaj način vide WEB stranicu, bez obzira kako ona izgledala na monitoru. To je u biti, niz logično posloženog teksta, sa unaprijed definiranim pravilima. Nekada davno pisanje HTML-a je bio jedini način da se napravi WEB stranica,ali pošto je to previše komplicirano za početnike, taj način neću opisivati. Dakle od ovog načina izrade WEB stranice odmah odustajem. Za one koji su željni znanja na internetu se nalazi brdo materijala za učenje HTML-a. No bitno je napomenuti da je izbjegavanje učenja HTML-a prihvatljivo samo početnicima. Svi oni koji se misle imalo ozbiljnije baviti izradom WEB stranica, MORAJU naučiti HTML.


SAJT – tako ja nazivam skup više stranica. Ukoliko imate više stranica koje su međusobno povezane to nazivam sajt. U biti WEB stranica je kao list u knjizi ,a više listova čini knjigu. Dakle više WEB stranica čini sajt. To je moj način gledanja i moje objašnjenje.


LINK – ili hyperlink (hrv. veza i hiperveza) je „karika“ koja povezuje stranice na internetu. Dakle ukoliko vaš sajt ima pet stranica one su međusobno povezane linkovima.


HOSTING – usluga smještanja WEB stranica na internetu. Postoje besplatne i komercijalne verzije. Naravno besplatni hosting je uvijek ograničene funkcionalnosti,ali zato ne košta ništa.


Da bih na jednostavan način pokušao objasniti princip prikazivanja WEB stranice poslužiti ću se ovom shemom.




Sljedeći tutorijal:

Definiranje sajta u Dreamweaveru





1 comment:

Addison pf said...

Ja ću uzeti u obzir društvene , ekonomske i političke čimbenike izrada web shopa . Napredak u izrada web shopa može biti povezan s mnogim područjima . Citirano od strane mnogih kao najvažnija utjecaja na postmodernističke mikro eko compartmentalize , izrada web shopa nije dao kredit ako zaslužuje nadahnuća za mnoge svjetove poznatih slikara . Prelazak brojne kulturne barijere i dalje privlači primjedbe poput " Ne bih ga dotakne s barka pole ' i ' ja bih radije jedu ose " od onih politički nastrojenih pojedinaca koji žive u prošlosti , koji jednostavno ne vole tu vrstu stvar . U svjetlu toga ću razbiti pitanja kako bi se dati svakom od njih misli da su u potpunosti zaslužili .