Saturday, January 26, 2013

Upload (postavljanje) stranice na internet




Vjerojatno je došao trenutak kada je potrebno vašu stranicu prebaciti na internet. Taj postupak prebacivanja na neki server (poslužitelj) zove se UPLOAD.  Pošto nisam uspio pronaći neku normalnu definiciju  ove riječi,  upload bi bio prijenos podataka sa lokalnog računala na centralni sustav. Za upload naše stranice na internet koristio sam program Filezilla.

Kakav je postupak uploadanja na server, pogledajte klikom na sliku:



Filezilla (sučelje)





Da bismo počeli raditi sa programima najprije ih je potrebno upoznati. Tako je i slučaj sa Filezillom. Osnovno upoznavanje programa možete obaviti klikom na sliku ispod.

Pa onda klik na sliku ispod i  idemo dalje:



Hosting -smještanje stranice na internet

Kada smo napravili svoju stranicu, vrijeme je da ona bude podijeljena sa svima u svijetu. na kraju krajeva, niste valjda radili stranicu da bi vječno ostala na vašem računalu daleko od očiju javnosti. Najprije bi bilo pošteno odgovoriti što je hosting? Ako se služite engleskim jezikom možete OVDJE pogledati definiciju hostinga. No ukratko rečeno na hrvatskom jeziku, hosting je usluga smještanja web stranica. Evo i nekoliko linkova na hrvatskom jeziku pa si to malo pročitajte!

- tutorijali.hdonweb.com/web-design/web-hosting-sto-kako-zasto
http://www.tomsoft.hr/index.cgi?menu_id=638

http://hr.wikipedia.org/wiki/Udomljavanje_(internet)



A sada kliknite na ovu sliku ispod da vidite upute kako se to radi:



Sljedeći tutorijal:


Izrada WEB stranice - 2. dio




Eto nas narode i na drugoj lekciji. Dakle čitajte i pratite isto kao prvi dio. A sad brzo klik na ovu sliku ispod:



Sljedeći tutorijal:


Izrada WEB stranice - 1. dio





Poštovana nacijo i svi ostali zainteresirani, ovdje ( na ovom mjestu) počinje vaš put ka izradi WEB stranice. Toplo se nadam da ste se dobro pripremili (slike,tekst....) te da po tom pitanju ne treba dodatnih objašnjenja. Da razjasnimo, ovo je prvi dio uputa te bi shodno tome bilo JAAAAAAAAAAAAAAAAAAKO pametno da ne preskačete
neke korake ili slučajno odmah prijeći na drugi dio! Ne.ne po redu molim....
A sad klik na ovu sliku ispod:


Sljedeći tutorijal:



Definiranje sajta u Dreamweaveru




U ovom tutorijalu biti će prikazan postupak definiranja sajta u Dreamveaweru. Za pregled uputa kliknite na sliku ispod ovog teksta:


Sljedeći tutorijal:


Izrada WEB stranice - osnove



NAPOMENA:

Ovi tutorijali koje ćete pronaći napisani su 2010. godine i mogu se donekle smatrati zastarjelima. Danas se rijetko tko odlučuje za korištenje tablica kao osnove za izradu WEB stranice,ali dok ne napravim novi tutorijal,morati ćete se poslužiti ovim što imam.



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Prije početka pisanja ovog tutorijala razmišljao sam kako početnicima najlakše objasniti izradu WEB stranice. Da se odmah razumijemo, ovdje nema kompliciranih stavki i korištenja nekih kompliciranih profesionalnih elemenata i tehnika. Smatram da za svoju prvu stranicu trebate napraviti jednostavnu i bez previše elemenata. A to u biti znači da se stranica sastoji od teksta i poneke slike. Početnicima je možda najteže odrediti temu o kojoj će stranica „govoriti“, ali tu vam ne mogu dati nikakav posebni savjet. Sami odlučite o čemu ćete pisati, a ja ću pokušati objasniti kako da to napravite.


ŠTO NAM JE POTREBNO ZA IZRADU WEB STRANICE?

  • Tema (o čemu ćemo pisati) plan (kako ste svoju stranicu zamislili) 
  • Slike (fotke koje ćemo staviti na stranicu ili je točnije reći „u stranicu“?) 
  • Program za izradu WEB stranica (u ovom slučaju to je Dreamweaver MX iz 2004 godine) 
  • Hosting usluga, mjesto na internetu gdje ćemo „smjestiti“ WEB stranicu


POJMOVI:


Da bismo savladali minimalne osnove izrade WEB stranica, moramo naučiti nekoliko pojmova vezanih uz ovaj posao.


HTML – Skraćenica za Hyper Text Markup Language. Jezik kojim je „napisana“ svaka WEB stranica na svijetu. Svi WEB preglednici na ovaj način vide WEB stranicu, bez obzira kako ona izgledala na monitoru. To je u biti, niz logično posloženog teksta, sa unaprijed definiranim pravilima. Nekada davno pisanje HTML-a je bio jedini način da se napravi WEB stranica,ali pošto je to previše komplicirano za početnike, taj način neću opisivati. Dakle od ovog načina izrade WEB stranice odmah odustajem. Za one koji su željni znanja na internetu se nalazi brdo materijala za učenje HTML-a. No bitno je napomenuti da je izbjegavanje učenja HTML-a prihvatljivo samo početnicima. Svi oni koji se misle imalo ozbiljnije baviti izradom WEB stranica, MORAJU naučiti HTML.


SAJT – tako ja nazivam skup više stranica. Ukoliko imate više stranica koje su međusobno povezane to nazivam sajt. U biti WEB stranica je kao list u knjizi ,a više listova čini knjigu. Dakle više WEB stranica čini sajt. To je moj način gledanja i moje objašnjenje.


LINK – ili hyperlink (hrv. veza i hiperveza) je „karika“ koja povezuje stranice na internetu. Dakle ukoliko vaš sajt ima pet stranica one su međusobno povezane linkovima.


HOSTING – usluga smještanja WEB stranica na internetu. Postoje besplatne i komercijalne verzije. Naravno besplatni hosting je uvijek ograničene funkcionalnosti,ali zato ne košta ništa.


Da bih na jednostavan način pokušao objasniti princip prikazivanja WEB stranice poslužiti ću se ovom shemom.




Sljedeći tutorijal:

Definiranje sajta u Dreamweaveru





Wednesday, January 23, 2013

Nero Burning Rom


Pozdrav svima!!!

Dobrodošli na stranice koje će vas upoznati sa programom Nero Burning Rom i njegov kompletnim paketom .


Što je Nero Burning Rom?

Nero Burning ROM je profesionalni softver za snimanje vaših audio, podatkovnih, i video diskova, izradu sigurnosnih kopija vaših diskova i još mnogo više. Posjeduje mnoštvo naprednih funkcija i podržava mnogo formata.

Ovi tutorijali su nešto starijeg datuma,ali još uvijek su upotrebljivi.


1. Sučelje programa Nero Burning Rom
2. Izrada video DVD-a (Nero Vision)
3. Izrada audio CD-a
4. Pretvaranje u MP3 format (Nero Encode)

Još malo tutorijala na engleskom:
http://www.nero.com/eng/products/nero12-platinum/tutorials.php
http://www.nero.com/eng/support.html#step:contenttypes;nextstep:results;product:32;tags:455;request:2


Sunday, January 13, 2013

Kakvi su nam "mobilni" zastupnici?


(Ne)opterećen dosadom, odlučio sam kao dugogodišnji korisnik mobilnih telefona, pretražiti bespuća hrvatskog interneta i vidjeti kakvi su nam zastupnici. Zapravo zanimalo me koliko brige velike korporacije posvećuju korisnicima u ovako malim i nezanimljiv državicama kao što je naša. U isti koš komotno možemo svrstati i naše susjede iz BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije. Njihove zastupnike nisam provjeravao, ali zato sam odlučio potražiti što se nudi u Hrvatskoj. Smatram se vrlo naprednim korisnikom mobilnih telefona i ostale tehnike, ali u ovom slučaju pokušao sam se staviti u položaj početnika i na temelju te pretpostavke krenuo u potragu.

Što sam očekivao prije pretraživanja? U najboljem (mogu reći-idealnom?) slučaju da nudi barem sljedeće: više od ovoga bilo bi fenomenalno :-)

  1.         Stranicu napisanu na hrvatskom jeziku
  2.        Sav potreban softver za spajanje mobitela/tableta na Windows PC
  3.         Firmware za sve aktualne modele - što noviji to bolje
  4.         Mogućnost downloada korisničkih uputa za svaki model u ponudi
  5.         Ovlašteni servis


Pa krenimo nekim abecednim redom. Nisam naveo sve proizvođače, samo one poznatije.

ALCATEL
Počeli smo-jadno. U Hrvatskoj ništa od stranice,podrške itd... Čak niti na službenoj stranici Alcatela ne postoji Hrvatska kao država. Za sve vas koji imate Alcatel poslužite se službenom stranicom Alcatela,ali na srpskom. Adresa: http://www.alcatelonetouch.com/rs
  1.        Web stranica ne postoji
  2.        Vidi pod br. 1
  3.        Vidi pod br. 2
  4.        Vidi pod br. 3
  5.        Ovlašteni servis je Mobis-electronic: http://www.mesc.hr

UKUPNA OCJENA: 1/10


APPLE
Kao što se i očekuje od proizvođača koji nudi isključivo skupe (i kvalitetne) uređaje, Apple nudi sve što treba jednom početniku na adresi: http://www.apple.com/hr/support/

  1.        Stranica je u potpunosti na hrvatskom jeziku i jednostavna za korištenje
  2.        Kod Applea je jednostavno, trebate iTunes i to je to, za PC i za Mac
  3.        Zbog zatvorenosti sustava nadogradnja ide samo preko iTunesa
  4.        Upute za iPhone sam pronašao,ali upute za iPad nisam
  5.        Ovlašteni servis za iPhone i iPad uređaje nisam pronašao (navodno se šalju u Mađarsku na servis). Za ostale uređaje iz Appleove ponude (računala, iPod...) ovlašteni servisi postoje. Zanimljivo....


UKUPNA OCJENA: 9/10

HTC
Kada je HTC u pitanju situacija u Hrvatskoj je malo neobična,što ne znači da je loša. Ali opet ne znači da je sjajna. Kao zastupnik u Hrvatskoj pojavljuje se jedna firma, servis je u drugoj.Zastupnik je Intelkom (www.intelkom.hr).

  1.        Stranica je vizualno najzabavnija i moram priznati da je ideja i izvedba dobra,ali sadržajno ipak to nije to. Možete provjeriti na adresi: http://www.htcfans.hr .
  2.        Na stranici ne postoji „download“ sekcija,pa će potraga završiti na matičnoj stranici HTC-a
  3.        Vidi pod 2
  4.        U trenutku pisanja ovog teksta bilo je moguće preuzeti upute za 27 modela telefona
  5.        Ovlašteni servis je Agramservis (http://www.agramservis.hr).


UKUPNA OCJENA: 7/10

HUAWEI
Huawei je 2011-2012. godine službeno pretekao Ericsson i postao NAJVEĆI proizvođač telekomunikacijske opreme na svijetu, a u Hrvatskoj od te firme korisnici doslovno nemaju ništa. Pri tome mislim na podršku. Uspio sam samo pronaći poduzeće Huawei technologies d.o.o iz Zagreba koje nema niti web stranicu za sebe, a o podršci možemo sanjati.

1.       Web stranica ne postoji
2.       Vidi pod br. 1
3.       Vidi pod br. 2
4.       Vidi pod br. 3
5.       Ovlašteni servis je Agram servis d.o.o http://www.agramservis.hr/

UKUPNA OCJENA: 1/10

LG
Pomalo neočekivano,ali LG se ZAISTA potrudio napraviti stranicu na kojoj će korisnik pronaći sve što mu je potrebno. Velika kompanija koja vjerojatno jednako tretira sve države u svijetu. Adresa: http://www.lg.com/hr/mobilni-telefoni
1.       Stranica je u potpunosti na hrvatskom jeziku i jednostavna za korištenje, funkcionalna
2.       Uz svaki model telefona dostupan vam je sav softver
3.       Firmware je dostupan preko softvera za ažuriranje
4.       Dostupne su sve upute koje su vam potrebne
5.       Centralni LG servis na adresi: http://www.lg-servis.hr

UKUPNA OCJENA 10/10

MOTOROLA
Meni osobno kao fanu Motorole,jako je teško napisati ovu gorku činjenicu. Situacija sa Motorolom u Hrvatskoj je skoro kao Huawei i Alcatel. Jednom rječju – smiješno. Za razliku od Huaweija, Motorola barem ima registriranu domenu na adresi: www.motorola.hr ,ali u vrijeme pisanja teksta bila je hakirana. Kako to izgleda, možete vidjeti na ovoj slici. Službenog zastupnika nisam uspio pronaći,a od ovlaštenih uvoznika opet imamo Intelkom (www.intelkom.hr) i još neke.
1.       Web stranica postoji,ali u trenutku pisanja ovog teksta bila je hakirana. Po sjećanju mogu reći da je na stranici bila solidna prezentacija Motorolinih mobitela.
2.       Trenutnutno stranica ne radi,pa nemate ništa
3.       Vidi pod 2
4.       Vidi pod 3
5.       Ovlašteni servis je Agram servis d.o.o http://www.agramservis.hr/
UKUPNA OCJENA: 2/10

NOKIA
Dobra stara Nokia nikada nije zaboravljala svoje korisnike. Na stranici: http://www.nokia.com/hr-hr/ nudi sve, kako za nove tako i za stranije modele.
1.       Stranica je u potpunosti na hrvatskom jeziku,možda nije najintuintivnija,ali OK
2.       Softver za povezivanje sa računalom postoji za Windowse i Mac,ali stariji uređaji samo Windows
3.       Za ponuđene modele postoji firmware
4.       Upute su dostupne za preuzimanje
5.       Ovlašteni servis je Mobis-electronic: http://www.mesc.hr
UKUPNA OCJENA: 10/10

SAMSUNG
Ovaj korejski div potrudio se da stanovnici malenih država kao što je naša imaju kvalitetnu online podršku. Možete je pronaći na adresi: http://www.samsung.com/hr/support/main/supportMain.do

1.       Stranica je u potpunosti na hrvatskom jeziku i jednostavna za korištenje
2.       Samsung Kies dostupan je za download za Windows i Mac
3.       Firmware možete nadograditi preko Samsung Kies aplikacije
4.       Dostupne su sve upute koje su vam potrebne
5.       Centralni servis je Europatrade. http://www.europatrade.hr/Stranica.aspx?page=Servis

UKUPNA OCJENA 10/10

SONY
Sony ima svoju stranicu na adresi www.sony.hr , ali kada potražite pomoć i podršku za mobile telefone, biti ćete preusmjereni na glavnu sonyjevu stranicu koja je na engleskom.
1.       Stranica postoji,ali je na engleskom jeziku
2.       PC Companion je dostupan za preuzimanje
3.       Nadogradnje softvera su dostupne
4.       Upute za mobitele dostupne su na hrvatskom jeziku
5.       Informacije o najbližem servisu na adresi: http://www.sony.hr/support/hr/repair/asc
UKUPNA OCJENA: 5/10

Što zaključiti iz gore napisanog teksta ? Proizvođači se prvenstveno vode svojim strategijama i sukladno njima dodjeljuju prioritete za podršku korisnicima. U našem slučaju problem je što smo (pre)malo tržište za većinu njih. Neki proizvođači čak niti nemaju predstavnika u Hrvatskoj, pa smo u slučaju takvih mobitela osuđeni na milost i nemilost mobilnih operatera koji uvoze njihove uređaje. Još ako imamo sreće, pa operater pronađe kvalitetnog servisera za sve one kojima je to potrebno, tada će sve manje-više završiti dobro. Ukoliko tome nije tako, najčešće kupujemo novi uređaj. Nažalost za sve osim nas korisnika, to je najjednostavnije rješenje.



Thursday, January 10, 2013

Format Factory


Format Factory je multifunkcionalni pretvarač formata.
Pruža slijedeće mogućnosti:All to MP4/3GP/MPG/AVI/WMV/FLV/SWF.
Sve u MP3/WMA/AMR/OGG/AAC/WAV.
Sve u JPG/BMP/PNG/TIF/ICO/GIF/TGA.
Ripanje DVD-a u video datoteku , ripanje Audio CD-a u audio datoteku.
MP4 podrška za iPod/iPhone/PSP/BlackBerry format.
Podržava RMVB,Watermark, AV Mux.... i još mnogo toga


Ovdje ću vas upoznati sa sučeljem programa i nekim osnovnim radnjama. Ispod su linkovi na tutorijale.

1.Sučelje programa Format Factory
2. Spajanje videa
3. Pretvaranje filmova u DivX







Saturday, January 5, 2013

Ubuntu - instalacija


Na početku moram naglasiti da ću ovdje opisati Ubuntu distribuciju,iako i ostale distribucije imaju sličnu funkcionalnost. Izgled im se razlikuje,ali u biti to je sve tu negdje. Isto tako naglašavam da se upute temalje na pretpostavci da trenutno koristite neku verziju  Windows operativnog sustava.
Početi ćemo sa onom najosnovnijom činjenicom,a to je da za isprobavanje Linuxa-trebamo Linux, u našem slučaju Ubuntu. Dakle potrebno je instalirati Ubuntu na svoje računalo. Najčešće pitanje glasi:
„Kako da instaliram Ubuntu zajedno sa Windowsima?“
Postoji nekoliko načina:
1.Dualboot - dva paralelno instalirana OS-a (operativna sustava) gdje se za prijelaz iz jedno u drugi računalo mora restartati i tada se prilikom pokretanja računala odabire željeni OS. 
2.Instalacija Ubuntu-a koristeći „wubi“. Ovim postupkom instaliramo Ubuntu unutar Windowsa. Postupak je sličan instalaciji ostalih programa koje instalirate u Windowsima.
3. Virtualizacija – ukratko rečeno, to bi bila instalacija zasebnog virtualnog računala unutar Windowsa
4. Live CD- ovaj postupak ne zahtjeva nikakvu instalaciju i dovoljno je samo pokrenuti računalo i unutar BIOS-a podesiti pokretanje računala sa CD/DVD uređaja.
 Od ova četiri načina odlučio sam se za treći način, virtualizaciju. Zašto? Prvi i osnovni razlog je mogućnost istovremenog rada u Windowsima i Linuxu. Pretpostavljam da ćete upute čitati na Windowsima,a isprobavati Linux. Prebacivanje između Windowsa i Linuxa je vrlo jednostavno i siguran sam da ćete ga vrlo brzo svladati. Svaki od ova četiri načina ima svoje prednosti i mane,a po mojem mišljenju virtualizacija ima najbolji omjer funkcionalnosti i kompromisa.
Što nam je potrebno za ovaj postupak?
1. Dovoljno snažno računalo,ali ako već imate Windowse onda će se i Linux „vrtjeti“ bez problema.
Minimalna konfiguracija (više je bolje):
  • 1 GHz x86 procesor
  • 1GB radne memorije (RAM)
  • 15GB slobodnog prostora na disku,u našem slučaju bolje 20 ili 30 GB ako imate dovoljno velik disk
  • Grafička kartica minimalne rezolucije 1024x768 piksela,a danas je takva svaka koju kupite
  • Poželjni su  CD/DVD pogon i/ili USB port (najbolje jedno i drugo) ali u našem slučaju nije obavezno
Poželjna je naravno i veza sa internetom,ali ako ovo čitate,tada taj problem nemate.
2. Program koji će „glumiti“ računalo u računalu,dakle program koji će nam omogućiti pokretanje virtualnog računala na koje ćemo instalirati Ubuntu. Od svih dostupnih programa ove vrste izdvojiti ću jedan program koji je besplatan i jedan koji se plaća. Doduše i taj koji se plaća može se „nabaviti na crno“ na internetu,ali pošto su linuksaši po prirodi stvari ljubitelji besplatnog softvera, mi ćemo naravno koristiti besplatni program.
VMware Workstation – je komercijalni program odličnih mogućnosti i dobrih performansi. Topla preporuka za sve one koji žele isprobati virtualizacijski svijet, ali 99% korisnika neće si ga moći priuštiti. Cijena,prava sitnica- oko 200€. No postoji mogućnost besplatnog isprobavanja u trajanju od 30 dana,pa ako tko želi neka navali:https://www.vmware.com/tryvmware/?p=vmware-workstation&lp=1 Ispunite formular na desnoj strani i na email ćete dobiti aktivacijski link i lozinku. Nakon toga se logirate na njihovoj stranici i opet ispunite jedan formular i nakon toga slijedi download. Veličina za skidanje 426 MB.

Virtualbox- je BESPLATAN program koji će nam omogućiti instalaciju Ubuntua. Program možete pronaći na ovoj adresi: http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads  Ukoliko ovaj link ne radi skoknite na njihovu stranicu i potražite ga tamo. Veličina oko 100 MB
3. Treća „stvar“ koja nam treba je Ubuntu. Dakle sa interneta je potrebno skinuti ISO sliku Ubuntua i spremiti negdje na računalo. Posljednja verzija u trenutku pisanja bila je 12.10. Možete ga pronaći na adresi: http://www.ubuntu.com/download Veličina oko 750 MB
Nije potrebno ništa snimati na CD,jer ćemo ISO datoteku učitati direktno sa vašeg diska. Ogromna je razlika u brzini instalacije sa CD-a ili sa hard diska. A osim toga,hard disk ne zuji kao CD-ROM.

SAŽETAK:
Skinuti sa interneta Virtualbox i Ubuntu, nakon toga slijede upute za instalaciju, klikom na sliku ispod teksta ili klikom na OVAJ LINK !!!




Što je Linux ?


Što je Linux?

Kada pitam svoje prijatelje i poznanike nešto o operativnim sustavima kao npr. Linux, najčešći odgovori koje dobivam su "prvi put čujem za to", "zar to nije ono za hakere?" ili "čuo sam, ali to je za profesionalce". Veoma rijetko imam priliku razgovarati s nekim tko je doista isprobao neku od distribucija Linuxa, a još rjeđe s nekim tko se njome svakodnevno služi. Živimo u društvu u kojemu u računalnome svijetu (nažalost!?) dominiraju operativni sustavi (u nastavku teksta skraćeno OS) tvrtke Microsoft, konkretno Windows serija 95/98/Me/2000/XP/Vista/7. U osnovnim i srednjim školama veoma ćete rijetko imati priliku raditi s bilo kojim drugim operativnim sustavima osim s onima iz serije Windows. Na fakultetima je situacija nešto bolja, no rijetki se odlučuju isprobati nešto novo, osim ako nije riječ o obvezatnome dijelu nastavnog programa (a to je uglavnom rezervirano za studije iz IT branše). Ono što ovim tekstom želim objasniti zašto bi se netko od čitatelja trebao ohrabriti i isprobati neku od distribucija Linuxa. No prvo nekoliko riječi o tome kako je i gdje nastao Linux.


Zvijezda je rođena – u Finskoj
Jedan od razloga zašto Linux nije toliko prihvaćen i popularan upravo je način na koji je nastao. Prvi kernel (središnji dio svakog OS-a) napisao je Linus Benedict Torvalds 1991. godine i objavio ga u skupini za vijesti comp.os.minix, izjavljujući kako je riječ o malome projektu i kako bi želio znati što ljudi o njemu misle. Tada nije ni sanjao da će njegov mali projekt iz studentskih dana izrasti u jedan od najmoćnijih OS-a svijeta. Informacija koju malo ljudi zna, je da se Linux isprva trebao zvati Freax. Ime je izvedeno kombinacijom engleskih riječi free ('slobodan') i freak ('entuzijast') te slova "x" koje je trebalo aludirati na obitelj Unix OS-a. Međutim, njegov prijatelj Ari Lemmke mislio je da to nije dobro ime, pa je bez njegovog znanja sve objavio pod imenom Linux. Iako je i sam Torvalds prvotno uzeo u obzir to ime, smatrao ga je previše egoističnim, no poslije se ipak složio s prijateljevim prijedlogom. Zvijezda je rođena...
Što Linux nudi?
Dakle, ključno je pitanje što Linux nudi i zašto bi se netko trebao njime koristiti. Mislim da ću vam to najbolje objasniti sljedećom pričom. Zamislite da ulazite u restoran koji je sagrađen i uređen baš onako kako biste vi htjeli. Na ulazu vrhunsko osiguranje, ali diskretno. U posljednji trenutak primjećujete natpis "Sva jela možete isprobati besplatno". Pomalo s nevjericom zbog natpisa koji ste upravo ugledali, malo detaljnije razgledavate unutrašnjost i zaključujete kako je restoran veoma solidno građen te da bi ga bilo prilično teško srušiti. Bacate pogled na namještaj i uočavate da ima više vrsta stolaca te odlučite isprobati neke od njih. Nakon što ste pronašli stolac po svojemu ukusu i smjestili se na njega te se nadivili bogato ukrašenim stolovima i zidovima, za oko vam zapinje prekrasan pogled kroz prozor i vi ste apsolutno oduševljeni ovim mjestom. Odjednom shvaćate kako je vrijeme za isprobavanje jela. Ipak, ovo je restoran, a vi ste gladni. Na stolu je gomila jelovnika i vi otvarate jedan na kojemu piše "Repozitorij". Ništa ne razumijete ili vrlo malo razumijete što piše, pa odlučite pozvati konobara. No nailazite na prvi problem. Logično bi bilo da je konobar već pored vas, ali nema nikoga! Najprije to činite bojažljivo i netko proviruje kroz vrata kuhinje, ali brzo nestaje. Odlučite ponovno pozvati konobara, ali ovaj put malo sigurnije. "Kako ti mogu pomoći?", ljubazno upita glas iza vas. Okrenete se i na svoje veliko iznenađenje shvaćate da vam se ne obraća konobar, nego gost za susjednim stolom. "Hm, pa njega maloprije nije bilo", čudite se u sebi. "Žedan sam", odgovarate mu. "Možete li biti malo konkretniji?", upita vas gost-domaćin. "Uh, pa naravno", pomislite u sebi, "ne može on znati što se meni pije." Odgovarate: "Popio bih pivo." "A koje pivo?", i dalje ljubazno pita gospodin za susjednim stolom. Sada se već pomalo ljutite na svojeg susjeda, iritantan je s tim pitanjima, ali u posljednjemu trenutku odustajete od komentara, znajući kako je ipak u pravu. "Ožujsko od 0,33 u ljubičastoj boci", ovaj put posprdno precizno odgovarate. "Samo povucite ručku ispod stolca s lijeve strane i otvorit će vam se hladnjak u kojemu ćete naći to što tražite." S nevjericom gledate u svojega gosta-domaćina, ali zbog nečeg u njegovome pogledu znate da se ne šali. Okrećete se nalijevo i ugledate ručku za koju ste do sada mislili da je tek ukras. Povlačite je i voilà... hladnjak je otvoren! "A u tri pivske boce, pa imam hladnjak ispod stolca, gdje ćeš bolje, hej! Ali čekaj, hm... tu je samo jedna vrsta boce i to bez etikete." Tek što vam je ta misao prošla kroz glavu, ugledate gomilu dugmadi podijeljenih sustavno u nekoliko skupina. Nakon što ste malo proučili o čemu se radi, vidite da je dovoljno redom pritisnuti dugmad "Ožujsko", "Ljubičasta" i "0,33", da biste dobili ono za što nikada ne biste pomislili da je moguće. Ubrzo otkrivate kako cijela ona gomila "ukrasa" nisu samo ukrasi, nego da itekako imaju svoju svrhu i funkciju. Jelovnici nisu samo jelovnici, nego i oni imaju svoju funkciju. Uskoro ste se i najeli i napili. Kada ste malo zapeli, pomogli su vam gosti za susjednim stolovima. To je nešto sasvim drukčije od onoga na što ste navikli, ali zbog toga nimalo lošije. Dapače, ovdje je sve po vašem i jedva čekate da sve ispričate svojim prijateljima...
Koju Linux distribuciju odabrati?
Još uvijek vam nije jasna priča s restoranom? Evo prve poveznice: znate da za svakog ljubitelja određene kuhinje postoji i restoran u kojemu se poslužuju jela iz te kuhinje. Ako volite kinesku hranu, idete tamo gdje je nude. Zasigurno nećete zastati ispred kamp-kućice na kojoj na lošem bosanskom piše "Fast fud" i na još lošijem kineskom pitati imaju li pekinšku patku. Je li tako? Ista je stvar i s distribucijama Linuxa. Svaka od njih ima određenu posebnost, a na vama je da najprije saznate što zapravo želite i zatim se informirate na internetu (na službenim stranicama distribucija, forumima, blogovima, IRC-u) koja distribucija nudi ono što vam treba. Nije previše bitno koje računalo imate. Gotovo da nema računala proizvedenog u posljednjih deset godina na kojemu ne bi radila bilo koja distribucija Linuxa. Pojedine su distribucije namijenjene upravo starijim računalima i izvrsno rade na njima. Postoje i veličinom vrlo malene distribucije, najbolji primjer takvih distribucija je Damn small Linux. Skraćeno DSL, na adresi http://www.damnsmalllinux.org/
Za sve one koji tek počinju preporučujem distribucije 
UbuntuOpenSUSE ili Fedora, a za one s nešto slabijom konfiguracijom Xubuntu (derivat distribucije Ubuntu za slabija računala)ili možda Lubuntu. Trenutačno postoji velik broj distribucija od kojih su neke veoma dobre i jednostavne za instalaciju, ali ove koje sam nabrojao najraširenije su u uporabi i najlakše je pronaći nekoga tko će vam pomoći ako negdje zapnete. S vremenom ćete steći znanje i izgraditi ukus, tako da ćete znati što vam se sviđa i sami lako izabrati nešto od ponuđenog. To je kao kada se zasitite jedne vrste hrane, pa počnete eksperimentirati s drugom ili ih počnete kombinirati!
Instalacija operativnog sustava Linux
Prvi susret s nekom od distribucija Linuxa obično je instalacija, budući da računala još uvijek rijetko dolaze kupcu u ruke s predinstaliranim Linuxom. Danas je instalacija distribucija Linuxa mnogo lakša u odnosu na onu od prije dvije-tri godine, a pojedine distribucije lakše je instalirati nego  Windows OS. Predlažem da prije instalacije distribuciju isprobate preko LiveCD slike na CD-u. Ništa se neće instalirati na računalo, a ujedno ćete provjeriti kompatibilnost s hardverom računala na koji namjeravate instalirati Linux. Moći ćete isprobati i aplikacije s CD-a, bez straha da ćete uništiti postojeću instalaciju OS-a s kojom se trenutačno služite. Prilikom odabira LiveCD-a odaberite desktop inačicu ovisno o vrsti procesora koji imate u računalu.
Grafičko sučelje (GUI)
GUI je u sklopu Linuxa riješen odlično, kako tehnološki, tako i za oko. Uređivanje grafičkog sučelja jedna je od prvih radosnih aktivnosti prilikom otkrivanja Linuxa, naročito za one korisnike koji su prije upotrebljavali Windows OS i htjeli promijeniti izgled grafičkog sučelja, ubrzo shvativši da je to nije moguće u željenoj mjeri, osim ako ne instaliraju dodatni softver koji ponekad dovodi u pitanje stabilnost sustava. Linux ima generički grafički sustav koji se zove "x windows", a preko njega se mogu instalirati razni podsustavi. Najpoznatiji su GnomeKDE iXfce. Međutim, najveća je poslastica Compiz Fusion, kompozitni upravitelj prozorima sa skupom alata za njegovu instalaciju i konfiguraciju. Ako vam se ne sviđa Compiz Fusion, uvijek možete isprobati Emerald iliMetacity. Gotovo da ne postoji ništa što na svojemu elektroničkom ljubimcu ne možete zamijeniti nečim drugim, ako vam se prvo ponuđeno rješenje ne sviđa. U tome leži jedna od najvećih prednosti Linuxa – za sve imate alternativu. Sjećate li se Ožujskog od 0,33 u ljubičastoj boci i lijepo dekorirane unutrašnjosti restorana točno po vašemu ukusu?
Instalacija upravljačkih programa i aplikacija
Izrazito mi se svidjelo to što za distribucije Linuxa ne morate instalirati nikakve upravljačke programe zasebno. Jednostavno priključite kabel i sustav sam obavi sve što je potrebno. Nakon toga rijetko je potrebno ponovno pokrenuti sustav. To nije ni slično proceduri na koju ste navikli – traženje upravljačkih programa na internetu, njihovo preuzimanje, instalacija i restart računala – ali zbog toga nimalo lošije, dapače. Zapravo, prilično sam siguran da će vam se svidjeti (niste navikli na stolac-hladnjak, ali biste ga voljeli imati, zar ne?). Naravno, ako je hardver kompatibilan i podržan. Ako nije, prilično lako možete pronaći upute za instalaciju na internetu. Ako još uvijek nemate vlastito računalo ili planirate kupiti novo, najprije provjerite njegovu kompatibilnost s Linuxom. Tko zna, možda ćete ga već nakon čitanja ovog članka poželjeti instalirati i isprobati.
Instalacija aplikacija na spomenutim distribucijama također je veoma jednostavna. Aplikacije je moguće instalirati na više načina: preko središnjeg repozitorija, terminala ili nekog od formata paketa (npr. deb ili rpm –nešto kao EXE na Windows OS-u). Još se uvijek može na dobar stari način preuzeti i kompajlirati izvorni kôd te pokrenuti instalacija preko skripte, ali sada je to iznimka. Autentičnost repozitorija provjerava se enkriptiranim ključevima, kako bi se isključila mogućnost da aplikaciju preuzimate s neželjenog mjesta (proces se odvija diskretno u pozadini i javlja se tek kada nešto nije u redu).
Veliki dio softvera na Linuxu potpuno je legalan i besplatan. Dakle, nema traženja i preuzimanja crackova, riskiranja da ćete dobiti kakvog podmetnutog trojanca i slično. Nabrojat ću vam neke od poznatih aplikacija s kojima se bez problema možete koristiti: Mozilla Firefox, OpenOffice, AbiWord, Evolution, FreeMind, Frostwire, Brasero, VLC Media Player, Skype, GIMP, Picasa, Scribus, Inkscape Vector Graphisc Editor, Empathy, Eclipse, VirtualBox, Xchat IRC, KeePassX itd. Sjećate li se natpisa o besplatnome probavanju svih jela na ulazu u restoran?
Sigurno je i stabilno
Najveće su prednosti Linux OS-a njegova sigurnost i stabilnost. Već po zadanim postavkama nakon instalacije, sustav je za većinu korisnika veoma siguran i najčešće nije potrebno dodatno osiguravanje sustava (bilo instalacijom dodatnog softvera, bilo mijenjanjem postavkâ). Virusi koji napadaju Windows OS ne mogu vam gotovo ništa, a ono malo virusa koji postoje za Linux više služe kao pokazna vježba ili dokaz da je Linux OS ipak moguće zaraziti. No ne brinite, mogućnost da zarazite sustav bilo čime doista je veoma mala. Od "upada" s interneta štiti vas jak softverski vatrozid. (NAPOMENA: neke distribucije ne instaliraju vatrozid odmah, pa je to potrebno učiniti naknadno!)
Jedan od razloga zašto je Linux OS toliko siguran je to što je pravi višekorisnički sustav. To znači da vi inače radite kao korisnik, a kada pokušate mijenjati postavke OS-a, instalirati aplikaciju ili uređaj, sustav će vas zatražiti tzv. root-zaporku. Root ('korijen') je naziv koji se u Linux zajednici upotrebljava za administratora sustava. To je veoma bitan aspekt sigurnosti, jer se velik broj problema koje imate s Windows OS-ima pojavljuje upravo zbog toga što u njima uvijek raspolažete s pravima administratora sustava. To je pogrešno! No srećom za Windows korisnike u Microsoftu su to uvidjeli pa se u novijim verzijama Winowsa ovaj problem polako rješava.  Na Linuxu vi birate na kojemu ćete stolcu sjediti, direktorskom ili radničkom. Sjećate li se da ste u restoranu mogli izabrati više vrsta stolaca?
Jedino što vas još može podsjetiti na sigurnost, uz root-zaporku koju upisujete iz navedenih razloga, utipkavanje je imena korisnika i njegove zaporke prilikom ulaska u sustav, no ako imate samo jednog korisnika postoji mogućnost automatske prijave,ako vi tako želite. Nema glupih pitanja o tome jeste li sigurni da ste baš vi pokrenuli taj program(legednarn-dosadni UAC na Windowsima), kao ni upozorenja o programima koji mogu ugroziti vaš sustav. Pitanja kao što su "Jeste li sigurni?" rijetka su na Linuxu. Gotovo sve promjene stupaju na snagu odmah (to je odlično za iskusne korisnike, a za one manje iskusne katkad malo problematično). Osiguranje restorana diskretno je, sjećate li se?
Ako ste jedan od korisnika koji često isprobava nove aplikacije ili uređaje, jedna od stvari koje vam kod nekih verzija Windows OS-a zasigurno ide na živce potreba je za ponovnim pokretanjam sustava (restartom) nakon instalacije. Dobra je vijest da je kod Linux OS-a takva radnja rijetko potrebna. Restart je doista nužan onda kada se instalira novi kernel. Koliko je Linux stabilan OS može vam pokazati činjenica da ga kao primarni OS rabe sve financijske burze (osim Londonske koja se sve do ove godine koristila Windows rješenjima, ali i ona upravo prelazi na Linux), državne agencije kao što su 
NSACIA i FBI u SAD-u te državne službe poput njemačke vojske i francuske policije. Ono što javnosti nije toliko poznato je da je i sam Microsoft jedno vrijeme na određenome broju svojih servera imao platforme Linux, kao i to da se čitava filmska industrija (Hollywood) služi Linuxom za renderiranje cool efekata viđenih u filmovima kao što su trilogija Matrix, Titanic, Deep blue sea, Man in black i dr. Kao i svaki moderni OS, Linux omogućava i tzv. cluster, strukturu u kojoj više računala djeluju kao jedno. Većina takvih najmoćnijih svjetskih računala rade upravo pod nekom od distribucija Linuxa. Na ljestvici 500 superračunala Linux je vodeća platforma (80% takvih računala radi s Linuxom, a s Windows OS-om tek 1%). Značajno je napomenuti da svi mission-critical serveri rade na nekom od *nixa, u velikoj većini na Linuxu.

Možda niste znali:

- Linux, Appleov operativni sustav za računala, Android, iOS i još mnogi drugi, svi oni su "nasljednici" neke verzije Unixa. Moglo bi se reći da imaju istog pradjeda :-)
- Linux možete pronaći na mnogobrojnim uređajima; ručnim satovima,satelitskim i DVB prijemnicima, u automobilima, a u zadnje vrijeme i u mobitelima. (konkretno mislim na Ubuntu mobitele)
Kako da znam da je Linux za mene dobar izbor?
Na to je pitanje teško dati odgovor. Linux nije za vas ako odgovarate sljedećemu opisu: igrate velik broj igara na računalu, radite s aplikacijama koje stvaraju sadržaje u flash-tehnologiji, profesionalno se bavite grafičkim dizajnom (Photoshop, AutoCAD i sl.), radite u području koje zahtijeva softver koji ne postoji na platformi Linux ili ste ponosni vlasnik nekog vanjskog uređaja ili komponente računala koja radi isključivo s Windows OS-om. Linux također nije za vas ako ste osoba koja nije spremna na nešto novo, pitati, istraživati te ako želite sve na gotovo. Tada vam treba restoran s konobarom.Ma zapravo kada se sve zbroji, baš sa Linuxom i dobijete sve na gotovo!
Linux je definitivno za vas ako ne radite na gore navedeni način. Tada ste zasigurno ljubitelj domaćeg ozračja i švedskog stola i treba vam restoran iz našeg primjera. Možete se igrati i na Linuxu, ali je broj igara, nažalost, ograničen. Proizvođači igara još uvijek ne proizvode igre koje rade nativno na platformi Linux. No zato je tu aplikacija Wine (Windows Extension) koja omogućuje instalaciju Windows programa. Ne rade baš svi programi i igre, ali većina ih radi bez ikakvih problema (npr. Photoshop, Counter Strike ili Call of Duty).
Linux zajednica
Ono što zovemo "Linux zajednica" predstavlja sve ljude koji dobrovoljno pomažu drugim korisnicima Linuxa. Linux se ne može odvojiti od Linux zajednice korisnika, to je kao restoran bez ljudi. Na internetu možete pronaći sasvim pristojan broj stranica koje se bave ovom tematikom i pomažu početnicima poput vas. To su uglavnom različiti portali, blogovi i forumi. Velik broj početnika svoje vrijeme provodi i na IRC-kanalima (npr. za Ubuntu na hrvatskome jeziku server je irc.ubuntu.com, a kanal #ubuntu-hr).
Pritom nije potrebno postavljati pitanja poput: "Imam jedno pitanje, može li mi tko pomoći?", pa zatim pričekati dvije minute i otići. Pitanje postavljate odmah i izravno: "Kako da stavim svoju sliku kao pozadinu na radnu površinu?" Koliko ćete čekati odgovor ovisi uglavnom o tome u koje ste vrijeme na kanalu. Navečer, kada ljudi nisu na poslu i koriste svoje slobodno vrijeme, čekat ćete kraće. Isto vrijedi i za forume i blogove. Čim netko ugleda vaše pitanje, odgovorit će vam ako zna. Većina korisnika Linuxa veoma su susretljiva bića. Naravno da će biti svakakvih, pa i uobraženih. No ne dajte se smesti – došli ste po odgovor, a ne na psihoanalizu.
Ima i ljudi koji se tek počinju koristiti Linuxom, oduševe se, pa zbog svojega neznanja preuveličavaju stvari. "Čovječe, samo što ne kuha kavu i peče palačinke." Ma može i to, ali kod vas još ne (što je, mislili ste da ne može?!). Uzmite u obzir da su sve to ljudi koji svoje slobodno vrijeme posvećuju vama ili nekome poput vas i da za to nisu plaćeni. Nikako nemojte "prijetiti" da ćete se prestati koristiti Linuxom, jer ćete ispasti smiješni i bit ćete na gubitku. Sjetite se komunikacije s drugim gostima u restoranu. Sve će biti u redu ako se normalno ponašate.
Tiha voda brege dere...
(umjesto zaključka)
Iznio sam vam mnogo informacija iz kojih nije teško zaključiti da je Linux stabilan, skalabilan, besplatan, siguran, fleksibilan i prilagodljiv korisniku. Popravlja se i situacija s podrškom za novi hardver, pa je podržano sve više uređaja koji imaju predinstalirani Linux. Linux podržava široku paletu uređaja, čak i pojedini mobiteli imaju prilagođenu inačicu Linuxa (npr. Nokia N900),a na kraju krajeva i Google Android operativni sustav za mobilne uređaje baziran je na Linuxu . U svakome slučaju treba biti otvoren prema promjeni, prihvatiti činjenicu da je "Linux ≠ Windows" i da stoga nije realno očekivati da stvari budu onakve na kakve ste navikli. Ako je nešto drukčije, ne znači da je lošije! Linux se radi i raste s ciljem da bude bolji od drugih OS-a, a to se može postići samo ako je drukčiji (pravljenje kopija nečije slike ne čini nekoga umjetnikom, je li tako?).Kad smo već kod kopiranja, moram napomenuti da Linux distibucije možete kopirati i milijun puta,dijeliti sa svima. Najbolja stvar u svemu tome što vam nitko – pa niti policija, zbog toga ne mogu ništa,a sa Windowsima ipak nije tako,zar ne?
Kao što sam naveo još na početku, način na koji je Linux nastao upravo je jedan je od razloga zašto nije toliko raširen, ali upravo je zbog toga dobar: rastao je sporo, bilo je potrebno dugo da dostigne kompletnost, no sve na zdravim temeljima. Važno je napomenuti da su ga korisnici radili sami za sebe. To su mahom entuzijasti, ljudi koji vole to što rade, što je možda i najznačajniji čimbenik koji je Linux učinio tako dobrim OS-om. Uvjeren sam da će polako ali sigurno, s godinama koje dolaze, zauzeti svoje mjesto na tržištu. Tiha voda brege dere...
Tekst by: Robert Odakar (www.mensa.hr i Josip Sinković 
Na kraju ovog uvoda treba dodati da će se svi budući primjeri i lekcije koje se odnose na Linux bazirati na Ubuntu distribuciji na hrvatskom jeziku.
Još samo da objasnim ove tri slike ispod:
1.TUX  je ime pingvina koji je odabran za maskotu Linuxa
tux












2. Logo Ubuntu distribucije
ubuntu-logo
3. Omiljena slika  linuxašima
tux-win